برای تقویت حافظه چه بخوریم؟
به گزارش آناسی، یکی از روش هایی که به تقویت حافظه کمک می کند داشتن رژیم غذایی مناسب و مصرف خوراکی هایی می باشد که در افزایش توانایی حافظه نقش بسزایی دارند.
با تمرینات فکری و فعالیت های بدنی می توانیم به تقویت حافظه و پرورش آن کمک کنیم اما یکی از مسایل مهمی که در این زمینه باید به آن توجه کرد، داشتن رژیم غذایی مناسب و استفاده از خوراکی های تقویت کننده حافظه است. تغذیه نقش بسیار مهمی در تقویت حافظه ایفا می کند. برنامه ریزی تغذیه ای و خوردن هوشمندانه انواع خاصی از غذاها عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار داده و می تواند در افزایش ضریب هوشی، توانایی حافظه و بهبود خلق و خو نقش بسزایی داشته باشد.
خوراکی های مفید برای تقویت حافظه
پیاز: پیاز حاوی فیستین (یک ماده شیمیایی بی رنگ و طبیعی است که یک خط سیر آسان در مغز ایجاد می کند و می تواند باعث افزایش حافظه در فرد شود) می باشد. در این سبزی آنتوسیانین و کرستین نیز وجود دارد که برای بالا بردن قدرت حافظه مفید هستند. پیاز قرمز به مراتب بهتر از نوع زرد و سفید آن است.
بیشتر بدانید: خواص پیاز و کاربردهای درمانی بی نظیر آن
انگور: انگور حاوی رسوراتول بوده و می تواند قدرت تمرکز و همینطور توانایی مغز را تقویت کرده و به مبارزه با اثرات کاهش حافظه بپردازد.
موز و هندوانه: مصرف برخی میوه ها مانند موز، هندوانه، توت فرنگی، طالبی و پرتقال هم می تواند سوخت کافی برای داشتن تمرکز تامین کند و هم باعث تقویت حافظه شود.
انبه: میوه انبه در تقویت حافظه بسیار مفید است. با این که این میوه چرب است و دارای بافت های چربی است اما باعث می شود که گردش خون تسریع یابد. هنگامی که گردش خون سریع تر شود باعث می شود خون بیشتری به مغز برسد.
مطالب خواندنی: خواص انبه را بهتر بشناسید!
بادام زمینی: بادام زمینی نیز دارای بیشترین مقدار پروتیین در میان سایر مغزها بوده و می تواند منبع غنی و مناسبی برای جبران کمبود پروتیین باشد. بادام زمینی حاوی سلنیوم بوده که باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدان ها شده و می تواند مغز را در برابر بیماری هایی که با کاهش قدرت تمرکز و حافظه در ارتباطند، محافظت کند.
تخم مرغ و لبنیات: موادغذایی سرشار از پروتیین مانند تخم مرغ، انواع مغزها، ماست، پنیر، نان های سبوس دار و شیر کم چرب، می توانند باعث بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه شوند.
ماهی و گردو: امگا3 که به وفور در ماهی های چرب مانند سالمون و قزل آلا و گردو یافت می شود، می تواند باعث کاهش اضطراب و ایجاد تمرکز شود. بهتر است 2 گردو را در صبحانه و هفته ای 3 بار ماهی بخورید. از دیگر منابع امگا3 می توان به انواع مغزها، سویا، روغن بادام زمینی و روغن زیتون اشاره کرد.
شکلات تلخ: شکلات های تلخی که حداقل 75 درصد کاکائو دارند، منبعی بسیار عالی برای دریافت انواع آنتی اکسیدان ها و فلاونوییدها محسوب می شوند. فلاونوییدها باعث افزایش قدرت تمرکز و توجه می شوند و به یادگیری و به خاطر سپردن مطالب کمک می کنند.
حتما بخوانید: مزایای شکلات تلخ چیست؟
آب پرتقال: آب پرتقال و سایر مرکبات، هم شیرین هستند و هم اشتهاآور. ویتامین سی فراوان موجود در آنها هم می تواند به عملکرد بهتر مغز کمک کند.
انجیر خشک یا تازه: انجیر یکی از منابع دریافت مواد قندی است و اگر 3 عدد از آن را با 5 مویز، 1 قاشق غذاخوری عسل، 1 گردو، 2 بادام، 2 پسته و 5 توت خشک مخلوط کنید و بخورید، یک دوپینگ مغزی اساسی انجام داده اید.
چای سبز: پلی فنول ها و آنتی اکسیدان های موجود در چای سبز باعث ایجاد آرامش روانی و تقویت حافظه می شوند. به همین دلیل توصیه می شود در روزهای امتحان حداقل 2 فنجان چای سبز گرم بنوشید.
کشمش: بهترین راه تامین سریع انرژی که مغز برای فعالیت نیاز دارد، مصرف خوراکی های شیرین مفید مانند کشمش است.
عسل: مصرف عسل به جای مصرف شیرین کننده های مضر مثل شکر به تامین انرژی مورد نیاز مغز کمک کند.
سبزی ها: سبزی هایی مانند هویج، اسفناج، بروکلی و مارچوبه هم می توانند باعث تقویت حافظه شوند.
آب و مایعات: مصرف مایعات در طول روز نقش بسزایی در کارآیی مغز دارد بنابراین باید مراقب باشید که به طور منظم و به میزان کافی در طول روز از نوشیدنی ها استفاده کنید.
توصیه هایی در جهت تغذیه مناسب برای تقویت حافظه
- خوردن صبحانه
بهترین زمانی که مغز می تواند غذای کافی به دست آورد، صبح است. اولویت اصلی برای داشتن مغز و ذهن پویا خوردن صبحانه است. صبح ها پیش از ترک منزل فقط به خوردن چای اکتفا نکنید، با خوردن صبحانه ای که حاوی موادقندی، غلات و چربی هاست، می توان عملکرد مغز را در طول روز افزایش داد.
بیشتر بدانید: از این صبحانه های چاق کننده بپرهیزید
- خوردن ناهار مناسب
خوردن یک وعده غذایی پر حجم در وقت ناهار، باعث احساس خستگی در مابقی روز می شود. سالادهای سالم، غذای مناسبی برای وعده غذایی ناهار هستند، ماهی های غنی از چربی دریایی مانند ماهی سالمون، ساردین و ماهی تن، حاوی چربی های امگا 3 بوده، برای تقویت سلول های مغز مفیدند.
- خوردن شام سبک در ابتدای شب
یک وعده غذای سنگین در اواخر شب می تواند موجب بروز بی خوابی و در نتیجه، افت توان مغز و حافظه بخصوص در روز بعد شود. سعی کنید حداقل سه ساعت قبل از خواب غذا بخورید تا بدن فرصت کافی برای هضم مواد غذایی داشته باشد. نان و ماکارونی سبوس دار، برنج قهوه ای، لوبیا و حبوبات به دلیل داشتن کربوهیدرات های پیچیده، آهسته تر جذب بدن می شوند و برای عملکرد مغز مفیدترند.
برای مناسب نگه داشتن سطح قند خون و پیشگیری از افت توان مغز به طور منظم غذا بخورید. مصرف سه وعده غذای اصلی کم حجم و دو میان وعده، قند خون مغز را تامین می کند. میان وعده های سالم شامل شیر، ماست کم چرب و میوه های تازه یا خشک شده است.
- از کافی بودن آهن و ویتامین B بدنتان مطمئن شوید
به اثبات رسیده افرادی که دچار فقر آهن هستند و کم خونی دارند، دچار عدم تمرکز و کاهش قدرت یادگیری می شوند. کمبود آهن در رژیم غذایی باعث کاهش میزان تحویل اکسیژن به مغز می شود و عدم تمرکز، کمبود انرژی و خستگی ظاهر می شود. در تغذیه خود از منابع آهن، مانند گوشت قرمز، زرده تخم مرغ، لوبیا قرمز، عدس، زردآلوی خشک، غلات صبحانه غنی شده با آهن و کلم بروکلی استفاده کنید. ضمن این که مواد غذایی غنی از ویتامین های B بخصوص مرغ، سیب زمینی، موز و جوانه غلات می توانند برای تقویت حافظه و سلامت مغز موثر باشند.
- نداشتن اضافه وزن یا کمبود وزن
چاقی و اضافه وزن و لاغری به معنی بدخوری و کمبود موادمغذی در بدن است و هر دو برای حافظه مضرند. داشتن رژیم غذایی متعادل در هر سنی و نظم غذایی می تواند به ما در داشتن حافظه ای قوی کمک کند.
به قول نیکلاس راو: حافظه، گنجینه اى است که اگر مى خواهیم از آن به قدر نیاز یارى بگیریم، باید به آن بها بدهیم و برایش سرمایه گذارى کنیم.
گروه سلامت خبرنگاران
منبع: setare.com