از دلیل تا درمان اسهال چرب
به گزارش آناسی، زمانی که چربی زیادی در مدفوع باشد، اسهال چرب یا چربی مدفوع رخ می دهد. ادرار یا مدفوع حاوی ترکیبی از مواد غذایی هضم نشده است. این مواد شامل پروتئین، فیبر و نمک میشود.
اسهال چرب چیست؟
استئاتوره اصطلاح پزشکی است که به چربی در مدفوع اطلاق می گردد. چربی موجود در مدفوع می تواند باعث شکل گیری مدفوع حجیم و شناوری گردد که ظاهری روغنی داشته و بوی بدی می دهد. بنابراین اسهال چرب حاوی نوعی چربی است که دستگاه گوارش قادر به جذب آن نبوده است.جذب چربی به عملکرد کیسه صفرا، آنزیم های لیپازهای پانکراس و عملکرد طبیعی روده بستگی دارد.عدم وجود صفرا اغلب به دلیل انسداد مجاری صفراوی است و می تواند باعث ایجاد مدفوع چرب کم رنگ و تقریبا زرد گردد.
عدم وجود لیپازهای پانکراسی مشکل نادری است، اما می تواند در نتیجه بیماری لوزالمعده، مانند فیبروز کیستیک یا ناهنجاری های از بدو تولد رخ دهد.
التهاب پوشش روده که ممکن است با بیماری هایی مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کرون و بیماری سلیاک ایجاد گردد، در جذب چربی ها تداخل ایجاد می نماید. بعلاوه، برداشتن بخشی از روده با عمل جراحی ممکن است روی جذب چربی تاثیر گذار باشند.
اغلب، اسهال چرب مشکل کوتاه مدتی است که به رژیم غذایی یا عفونت مربوط می گردد. با این حال، اگر بیش از دو هفته به طول بینجامد، شدیدتر شده یا با علائم دیگری همراه گردد، ممکن است حاکی از یک شرایط جدی تر باشد. در صورت داشتن مدفوع خونی، مدفوع سیاه یا قیری متمایل به قرمز، مدفوع همراه با چرک، درد یا گرفتگی شدید شکم یا تب شدید، سریعا به اورژانس مراجعه کنید.1
دلیل استئاتوره یا مدفوع چرب چیست؟
چربی زیاد در مدفوع نشان دهنده عدم کارکرد صحیح دستگاه گوارش است. اسهال چرب از نشانه های سوءجذب است و سوءجذب خود علل بسیاری دارد. یکی از علل مدفوع چرب عدم کارکرد صحیح پانکراس است که می تواند به دلیل سیستیک فیبروز، التهاب پانکراس (پانکراتیت)، سرطان پانکراس و … باشد.سیستیک فیبروز یک بیماری ژنتیکی است و علائم زیادی را ایجاد می نماید. یکی از علائم آن، اسهال چرب یا استئاتوره در بچه ها است.
از علل دیگر اسهال چرب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
عدم تحمل به لاکتوز
بیماری سلیاک
بیماری ویپل (یا ویپلی)
بیماری التهابی روده (IBD)، مخصوصا کرون.2
علائم چربی در مدفوع
زمانیکه مدفوع فرد شل اما حجیم، همراه با تکه های چربی و اندازه قابل توجهی روغن باشد، اسهال چرب اتفاق افتاده است. اسهال چرب خفیف یا کوتاه مدت تاحدی آزاردهنده است.از دیگر علائم اسهال چرب خفیف می توان موارد زیر را برشمرد:
ادرار کفدار یا پر از مخاط
بوی بد ادرار
اسهال یا مدفوع شل که حجم آن بیشتر از حد عادی است
مدفوع کمرنگ، اغلب قهوه ای، سبز، نارنجی یا زرد کمرنگ
شناور شدن ادرار
مدفوع همراه با چربی
سیفون کشیدن روی مدفوع سخت است
درد، گرفتگی، نفخ و پر باد شدن شکم
سوزش معده و هضم نامناسب
خستگی کلی
درد خفیف عضلات، استخوان و مفصل
اگر اسهال چرب شدید یا مزمن باشد، می تواند منجر به سوءتغذیه و از دست رفتن آب بدن گردد. به علاوه، به خصوص اگر همراه با بیماری زمینه ای باشد، ممکن است علائم جدی رخ دهد.
علائم مربوط به اسهال چرب مزمن یا شدید عبارت است از:
مدفوع شل، زیاد، بدبو و چرب
کم خونی
درد و ضعف عضلات
خستگی مزمن
کاهش وزن
تب
کاهش نرخ رشد در بچه ها
مشکل بینایی
مشکل پوستی
بیماری عصبی
پوکی استخوان.3
تشخیص اسهال چرب
معمولا پزشک متخصص گوارش با سوال پرسیدن از علائم بیمار، آنالیز سابقه ی پزشکی و تجویز تست مدفوع می تواند اسهال چرب را تشخیص دهد.درحالیکه بعضی از پزشکان از تست 24 ساعته استفاده می نمایند، برترین روش معاینه تست مدفوع طی 72 ساعت به دست می آید.
فرد به منظور آمادگی برای تست مدفوع باید سه روز قبل از انجام آزمایش هر روز 100 گرم چربی مصرف کند و پنج ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورد.
فرد باید طبق دستورالعمل نمونه مدفوع را در محفظه مخصوص بریزد و آن را به کلینیک یا مطب پزشک ببرد.
فرد سالم با مصرف روزانه 100 گرم چربی باید هر روز 7 گرم چربی یا کمتر را در مدفوع دفع کند.
اسهال چرب زمانی تشخیص داده می گردد که مقدار چربی دفع شده در مدفوع با مصرف 100 گرم چربی در روز بیشتر از 7 گرم باشد.
درصورت تشخیص اسهال چرب، پزشک آزمایشات بیشتر تجویز می کند تا دلیل زمینه ای معین گردد.3
درمان مدفوع یا اسهال چرب
درمان اسهال چرب به دلیل و شدت علائم بستگی دارد. اسهال چرب خفیف به راحتی در خانه و با استراحت و مراقبت های ساده قابل درمان است.پیروی از دستورات رژیم غذایی نیز خطر اسهال چرب را کاهش می دهد.
ازجمله روشهای خانگی درمان و پیشگیری از اسهال چرب می توان به موارد زیر اشاره نمود:
مصرف آب کافی
کاهش مصرف فیبر غذایی
کاهی مصرف چربی غذا
ترک یا کاهش مصرف سیگار
قطع مصرف الکل
کاهش یا محدود کردم مصرف اگزالات پتاسیم
افزایش مصرف ویتامینهای محلول در چربی با خوردن مکمل های مغذی مانند ویتامین آ، دی، ای و کا. می توان انواع مکمل های مولتی ویتامین را به صورت آنلاین خریداری نمود.
افزایش مصرف ویتامین ب-12، فولیک اسید، آهن، منیزیم و کلسیم
مصرف داروهای ضد اسهال شامل لوپرامید (ایمودیوم) و بیسموت ساب سیترات (کائوپکتات، پپتو-بیزمول). می توان انواع داروهای ضد اسهال را بدون نسخه یا بهصورت آنلاین خریداری نمود.
مصرف داروی ضد اسید، ضد نفخ و داروهای باد معده
معمولا موارد شدید یا مزمن اسهال چرب به استفاده از دارو نیاز دارند. کسانی که به دلیل بیماری زمینه ای دچار اسهال چرب می شوند نیز به درمان به وسیله دارو نیاز پیدا می نمایند.
ازجمله داروهایی که برای درمان و پیشگیری از اسهال چرب استفاده میگردد می توان موارد زیر را نام برد:
سرم برای بازگرداندن الکترولیت و توقف از دست رفتن آب بدن
داروهای ضد اسهال
جایگزین کردن آنزیم لوزالمعده (PERT)
مهارنماینده ی پروتون پمپ (PPI)
روغن(MHC).4
عوارض احتمالی اسهال چرب
از آنجا که استئاتوره می تواند به دلیل بیماری های جدی باشد، عدم مراجعه به موقع به پزشک و درمان می تواند منجر به عوارض جدی و آسیب دائمی گردد.(1) بعضی از عوارضی که ممکن است در پی عدم درمان به موقع ایجاد گردد، شامل موارد زیر است:کم خونی
عدم رشد کافی در نوزادان و بچه ها
عفونت های مزمن
مسائل رشد در بچه ها
انسداد روده و پارگی دیواره روده
تغذیه نامناسب به دلیل استفراغ، اسهال یا کاهش میل به غذا خوردن
توسعه سرطان
توسعه عفونت
جراحی برای برداشتن قسمت هایی از دستگاه گوارش به دلیل عفونت جدی یا بیماری بدخیم.1
پینوشتها
1.www.tebinja.com
2.www.extern.ir
3.www.darmankade.com
4.www.payju.ir
منبع: راسخون