11 گیاه دارویی پایین آورنده قند خون را بشناسید
به گزارش آناسی، در این مطلب شما را با یازده گیاه دارویی که سبب پایین آمدن قند خون می شوند آشنا خواهیم کرد.
به گزارشگروه وبگردی خبرنگاران؛ آیا گیاهان دارویی کاهش دهنده قند خون را می شناسید، نکته مهم این که این گیاهان دارویی نباید جایگزین دارو های ضددیابت یا انسولین در بیماران دیابتی گردد. یازده گیاه دارویی که سبب پایین آمدن قند خون می شوند را بشناسید.1- پیاز و سیرسیر از سبزی هایی است که تاریخی بسیار کهن دارد. این گیاه حداقل 3 هزار سال در طب چین کاربرد داشته است. پیاز نیز یکی از قدیمی ترین گیاهان زراعی است که از هزاران سال قبل به عنوان طعم دهنده غذا ها و همچنین دارو از آن استفاده می گردد. ترکیبات فعال گوگردی مانند آلیل پروپیل دی سولفید موجود در پیاز و اکسیدآلیل دی سولفید موجود در سیر نقش اصلی را در کاهش قندخون دارند. پیاز و سیر سبب افزایش میزان انسولین در خون می شوند. هر چقدر مصرف این مواد بیشتر باشد، قند خون بیشتر کاهش می یابد. مصرف قرص های سیر به میزان 2400 میلی گرم در روز به مدت 3 ماه، قند خون را مختصرا کاهش می دهد. گیاهان دارویی توسط بیماران دیابتی تحت هیچ شرایطی نباید بدون نظر تیم پزشکی مصرف شوند.2- خیار تلخاین میوه شبیه کدوی زگیل دار است و در نواحی گرمسیر مانند آمازون، آفریقای شرقی و آسیا رشد می نماید و در آمریکای جنوبی به عنوان غذا و دارو کشت می گردد. میوه تازه آن به رنگ سبز است که با رسیدن به رنگ نارنجی- زرد تبدیل می گردد. تمام قسمت های این میوه بسیار تلخ است. میوه خیار تلخ حاوی ماده ای شبیه انسولین است و مصرف روزانه حدود 60 گرم شیره این گیاه به کاهش مختصر قندخون منجر می گردد.3- شنبلیلهاین گیاه بومی ایران است و در بیشتر نواحی ایران می روید و به عنوان سبزی خوراکی کاشته شده و مصرف می گردد. تجویز 15 تا 50 گرم پودر دانه شنبلیله خیسانده در آب سبب کاهش قندخون ناشتا و بعد از غذا می گردد. پودر دانه شنبلیله علاوه بر کاهش مختصر قندخون سبب کاهش چربی های خون نیز می گردد.4- سیاه گیلهدر ایران تنها یک گونه از قره قات وجود دارد که آن هم در جنگل های تالش و نواحی مرطوب رشد می نماید که در زبان محلی به آن سیاه گیله می گویند. میوه آن را می توان هم به صورت تازه و هم خشک شده مصرف کرد یا در تهیه انواع مربا ها و دسر ها به کار برد. برگ های این گیاه در طب سنتی در درمان بیماری دیابت استفاده می گردد. اثر ضددیابت یک بار مصرف عصاره این گیاه که اثری مشابه انسولین دارد، تا چند هفته در بدن باقی می ماند. به علاوه این گیاه دارویی در پیشگیری از عوارض بلندمدت دیابت مانند عوارض قلبی- عروقی، عصبی، کلیوی و چشمی تا حدی موثر است. عصاره آن به مقدار 80 تا 160 میلی گرم 3 بار در روز برای بیماران مبتلا به دیابت پیشنهاد می گردد.5- خار مریمخار مریم اصالتا بومی منطقه مدیترانه است. این گیاه امروزه در سراسر نقاط جهان از اروپا تا آسیا و از آفریقا تا آمریکای شمالی گسترده شده است.این گیاه دارویی سبب افزایش حساسیت سلول ها به انسولین و کاهش قندخون می گردد. ماده موثر آن سیلی مارین نام دارد که تجویز آن به مقدار 200 میلی گرم 3 بار در روز سبب کاهش مختصر قندخون ناشتا و هموگلوبین HbA1C و چربی های خون می گردد.6- هندوانه ابوجهلهندوانه ابوجهل یا خربزه روباه یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده خیار ها و کدو ها است. این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی جنوبی کشور و مناطقی مانند جنوب استان خراسان یافت می گردد. میوه این گیاه دارای گلوکوزید قابل تبلوری با طعم بسیارتلخ به نام کولوسنتین است. این گلوکوزید که به حالت متبلور و خالص به رنگ زرد است، در آب به نسبت 20 درصد حل می گردد و اگر هیدرولیز گردد، گلوکز و ماده ای به نام کولوسنتتین می دهد. در طب سنتی بسیاری از کشور ها از جمله ایران تجویز میوه این گیاه جهت کاهش قند خون متداول است. میوه این گیاه بسیار سمی است و مصرف مقدار بسیار آن سبب اسهال خونی و درنهایت مرگ می گردد. تجویز مقدار 100 میلی گرم 3 بار در روز ماده موثر هندوانه ابوجهل به مدت 2 ماه در بیماران دیابتی نوع دوم، سبب کاهش مختصر میزان هموگلوبین HbA1C و قندخون ناشتا می گردد. تجویز این مقدار به مدت 2 ماه در این بیماران بدون هیچ گونه عوارض جانبی گوارشی، کبدی و کلیوی است.7- پسیلیوم یا اسفرزهپسیلیوم یا اسفرزه، گیاهی از خانواده پلانتاجیناسه آ. و یک داروی ملین گیاهی است که به وسیله جذب آب سبب حجیم شدن محتویات روده شده و با افزایش حرکات دودی شکل سبب تخلیه مدفوع می گردد. مصرف پودر پسیلیوم به مقدار 10 گرم در روز و به مدت 8 هفته هموگلوبین HbA1C را مختصرا کاهش می دهد.8- عدس الملکاین گیاه بومی ایران است و در طب سنتی جهت کاهش قندخون بیماران دیابتی تجویز می گردد. با این حال مصرف روزانه پودر بذر گیاه به مقدار 1500 میلی گرم در روز به مدت 2 ماه اثر مفیدی بر قندخون نشان نداده است و فعلا اطلاعات علمی کافی در مورد اثرات این گیاه در دسترس نیست.9- چای سبزبسیاری از خواص چای سبز مربوط به ماده ای به نام کاتچین است که فعالیت آنتی اکسیدانی آن بسیار بالا است. مصرف روزانه 5/1 گرم پودر چای سبز خشک سبب کاهش مختصر قندخون در بیماران دیابتی می گردد. مقدار پیشنهاد شده برای بیماران دیابتی مصرف 2 فنجان چای دم نموده در روز است.10- دم نموده گزنهساقه این گیاه را پرز ها و تار های مخروطی شکل پوشانده است که در صورت لمس کردن ساقه به دست می چسبد و پوست را می گزد و فراوری خارش و سوزش می نماید و شاید به همین سبب آن را گزنه نامیده اند. تخم آن نرم، ریز و تیره رنگ و مانند تخم کتان است. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ های تازه، ریشه، شیره و دانه آن است. گزنه در طب سنتی ایران به عنوان یک داروی کاهنده گلوکز خون معرفی شده است. عصاره برگ گزنه می تواند یک نقش حفاظتی در برابر افزایش میزان قندخون و تخریب سلول های پانکراس داشته باشد.11- کلپوره همدانی، مریم نخودی همدانیاستفاده از این گیاه به طوری که در کتب دارویی قدیمی آمده است به زمان های دور نسبت داده می گردد. بقراط، دیوسکورید، پلین و جالینوس از این گیاه در آثار خود نام برده اند. عصاره این گیاه محتوی مواد موثره زیره است. مصرف عصاره این گیاه به مقدار 125 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 6 هفته قندخون را مختصرا کاهش می دهد.توجه:در مجموع، مصرف گیاهان دارویی توسط بیماران دیابتی تحت هیچ شرایطی نباید بدون نظر تیم پزشکی انجام گردد.این گیاهان دارویی نباید جایگزین دارو های ضددیابت یا انسولین در بیماران دیابتی گردد چرا که اولا اثر این گیاهان بر کاهش قندخون خفیف است و ثانیا از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و ثالثا ممکن است با دیگر دارو های مورد استفاده بیماران تداخل داشته باشند. همچنین عوارض و اثرات مصرف طولانی مدت این گیاهان ناشناخته است. در حال حاضرهیچ گونه پیشنهاد ای علمی در ارتباط با مصرف آن ها وجود ندارد.
منبع:تسنیم
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان